8 עובדות שכדאי לדעת על השפה הערבית

היא שפת האם של יותר מ-350 מיליון בני אדם ומשמשת כשפה הרשמית של רוב המדינות במזרח התיכון, אנחנו מדברים כמובן על השפה הערבית – עשירה תרבותית ובעלת ותק.

בישראל יש לערבית מעמד מיוחד ובשפה1 כבר מעל 100,000 אנשים לומדים ערבית מדוברת בקורסי אונליין. ריכזנו לכם 8 עובדות מעניינות שכדאי לדעת על ערבית וגם פעילות אינטרקטיבית מהנה על ה-א”ב הערבי בסיום.

מכירים עוד עובדות על ערבית שחשוב להכיר? ספרו לנו עליהן בתגובות למטה.

8 עובדות על ערבית

1) בשפה הערבית יש 28 אותיות, הרבה יותר מעברית וקצת יותר מאנגלית.

2) ערבית מחולקת ל-2: השפה הערבית הספרותית – אלפסֿחא, והשפה הערבית המדוברת – אלעאמיה. הספרותית אחידה בכל העולם ויש לה כללים אחידים ואילו המדוברת שונה ומגוונת ממדינה למדינה ומאיזור לאיזור.

3) ערבית מדוברת נחלקת ל-4 קבוצות להגים גדולות: הערבית השַאמִית – מדברים בה בישראל, רשות פלסטינית, סוריה, ירדן ולבנון, הערבית המצרית – מדברים בה במצרים ובסודאן, הערבית החַ׳לִיגִ׳ית (של מדינות המפרץ) – מדברים בה באמירויות, סעודיה ומדינות המפרץ הפרסי וערבית מַרְ׳רִיבִּית – למדינות צפון אפריקה כמו לוב, אלג׳יר תוניס ומרוקו.

4) בגלל האיסור באסלאם לעשות פסל או מסכה, התפתח הכתב הערבי לדרגת אמנות. המילה אללה והמילה מחמד זכו להכי הרבה אפשרויות אומנותיות בקליגרפיה. למשל, בתמונה המצורפת כתובה המילה אַללַה – ألله בעיטורים שונים ומגוונים.

5) יש בערבית עיצור אחד ששמו דֿאד – הגייתו ייחודית ולכן קוראים לדוברי ערבית – אִלְנַאטִקִין בִּ(א)לְדַֿאד = הדוברים בשפת הדַֿאד.

6) אותיות רבות דומות בצורתן וכל מה שמבדיל בינהן הוא נקודה למעלה או למטה. יש פתגם בערבית – תַעַאלוּ נְחֹט (אל)נֻקַט עַלַא (א)לְחֻרוּפ = בואו נשים את הנקודות על האותיות – שמדבר על הצורך לשים לב לפרטים הקטנים.

7) הערבית שפה שמית (כמו העברית) ונכתבת מימין לשמאל.

8) עוד דמיון לעברית הוא שגם ערבית בנויה על שורשים ומשקלים. לדוגמה:

  • משקל בעלי מלאכה: דַהַאן, פַתַאל, חַדַאד, חַטַאבּ
  • משקל מקומות: מַשְתַלַה, מַקְבַּרַה, מַזְבַּלַה, מַכְּתַבַּה
  • משקל מילות תואר:  כְּבִּיר, סְמִין, טַוִיל, קַסִֿיר
  • ובגזרת השורשים – השורש ג׳.מ.ע. עשיר במילים: גַ׳מַאעַה = חבורה, יוֹם (א)לְגֻ׳מְעַה = יום שישי, גַ׳אמֶע = מסגד גדול, מַגְ׳מוּעַה = אוסף וגַ׳מְעִיַה = עמותה.

יש לנו עוד הרבה דברים ללמד אתכם על ערבית. בואו ללמוד שפה ולהכיר תרבות בקורס ערבית מדוברת אונליין של שפה1. נסו שיעור ראשון בחינם >>

ככה לומדים היום ערבית – פעילות אינטרקטיבית על הא”ב הערבי

בואו להכיר את 28 האותיות הערביות וללמוד מילים בערבית שמתאימות לכל אות. זו טעימה מהפעילויות ללימוד ערבית שנמצאות בקורס הערבית השלם.

תגובות

  1. היה בעבר סוג של ערבית שנקרא “ערבית-יהודית”. היא נכתבה באותיות עבריות. חלק מהספרים היהודיים החשובים ביותר נכתבו בערבית-יהודית. לדוגמא: ספר ‘אמונות ודעות’ של רב סעדיה גאון, ספר ‘מורה נבוכים’ של הרמב”ם וספר ‘הכוזרי’ של רבי יהודה הלוי.

  2. זה שיש הרבה מילים בערבית שדומות לאלו שבעברית, היא עובדה ידועה ומוכרת.
    אבל בהיכרותי הדלה והקצרה עם השפה הערבית, הבחנתי שדווקא בערבית המדוברת, המילים הדומות, אצלנו בעברית הן דווקא “ספרותיות”.
    לדוגמה:
    אנחנו לא אומרים בעברית המדוברת “אוי, איזה מטר חזק יורד!” אבל בערבית מדוברת, גשם זה מטר.
    וכך גם:
    סיאג’ – סייג (לחוכמה…)
    תאג’ר – תגרן (בשוק)
    בוסתן – גן
    תמסח – תנין
    סאעד – סעד
    נטר – שמר
    והכי מדהים זה “מניח”. מישהו עונה לחברו, לשאלו לשלומו ב- “מניח את הדעת”?!…
    זה בעיני מדהים!

להרשמה לקורס קוראים וכותבים ערבית בחינם והצטרפות לאתגר, מלאו פרטים: