מתכון למַקְלוּבֶּה חלומית – חוגגים את המטבח הערבי

המטבח הערבי הוא מטבח מפואר ששזור בתרבות הישראלית. הבישול המקומי שלנו שנוצר בהשפעת מיקומו במזרח התיכון זכה למתנות רבות מהעולם הערבי בכל מובן – בטכניקות הבישול, בתבלינים, במאכלים השונים. עם זאת, יש עדיין מאכלים ייחודיים, מורכבים יותר, שלא נטעו יתד בבישול הביתי כמו קַטַאיֶף, מְלוּחִ׳יֶה וכמובן, המלכה האם – המַקְלוּבֶּה.

לומדים ערבית מדוברת דרך שפה ותרבות עשירה ומרתקת – נסו שיעור ראשון חינם>>

בואו נלמד קצת ערבית דרך הבטן ונכיר את המטבח הערבי.

מַקְלוּבֶּה, סיר אורז עשיר בירקות – خضرة חֻ׳דְֿרַה ועוף בהכנה ייחודית, היא מנה נהדרת וחגיגית שהייחוד שלה הוא אקורד הסיום – ההפיכה של הסיר על מגש גדול בסיום הבישול, שיוצר מעין עוגת אורז. מהטוויסט הסופי של המנה גם נובע שמה של המַקְלוּבֶּה, מהמילה مقلوب מַקְלוּבּ, שמשמעותה הפוך.

אז, גַ’אהְזִין جاهزين – מוכנים – למתכון שלנו?

המַקְלוּבֶּה של שפה1 בסיר 1

מצרכים – סיר בינוני – קוטר 22 ס”מ:

חצי קילו שוקיים עוף – מפורקים

2 כוסות אורז שאוהבים – ממליצים על אורז פרסי או עגול

1 בַּסַֿל بَصَل בצל

חצי زهرة זַהְרַה כרובית

1 بتنجان בִּתִנְגַ׳אן חציל

2 بطاطا בַּטַאטַא תפוח אדמה גדולים

1 جزر גַ׳זַר גזר בינוני

1 بندورة בַּנְדוֹרַה עגבניה

5 ثوم ת׳ום שיני שום

صنوبر סַֿנוֹבַּר צנוברים לפי הטעם – בערך ¾ כוס

1 معلقة מִעְלַקַה כף כורכום

1 معلقة מִעְלַקַה כף בהרט

1 معلقة ملح מִעְלַקַה מִלְח כף מלח

אופן ההכנה:

  • שימו לב – إنتبهوا אִנְתִבְּהוּ! הכינו מספר צלחות מראש לצד הכיריים, צריך להכין את המרכיבים אחד אחד ורק אז מרכיבים את המנה יחד.
  • מערבבים את התבלינים יחד ומפזרים תוך כדי טיגון על המרכיבים השונים, משאירים מעט תבלינים توابل תַוַאבֵּל לתיבול סיר – طنجرة טֻנְגַ׳רַה האורז כולו.
  • במחבת – לשים כשתי כפות שמן ולטגן את השוקיים המפורקים (צמחונים וטבעונים – דלגו על השלב הזה כמובן וטגנו בצל בלבד או רצועות טופו אם אוהבים) עם בצל עד להזהבה. מעבירים לצלחת.
  • מטגנים כרובית ופרוסות גזר יחד ומעבירים לצלחת שונה מהראשונה.
  • מטגנים פרוסות עגבניה עם צנוברים ומעבירים לעוד צלחת שהכנו מראש.
  • מוסיפים עוד שמן ומטגנים את החצילים ואת תפוחי האדמה – חתוכים לפרוסות.

ועכשיו לחלק הכיפי! ההרכבה של הסיר.

  • קודם כל, משמנים את תחתית הסיר ואז יוצרים שכבה של תפוחי אדמה, חצילים, עגבניה, גזר, בצל, כרובית, שוקיים ומפזרים שיני שום בין הירקות השונים.
  • מעל שמים 2 כוסות אורז עם מעט מלח – ملح מִלְח ושאר התבלינים שנשארו לנו.
  • מבשלים על אש בינונית כארבעים דקות ואחרי ארבעים דקות מעבירים את הסיר לתנור – فرن פֻרְן שחיממנו מראש ל-175 מעלות למשך שעה.
  • מוציאים את הסיר לחצי שעה בחוץ לפני שהופכים ואז…רגע האמת! הופכים את הסיר ומרימים אותו לאט לאט, כדי שתתקבל הצורה ההפוכה המיוחלת. חלק אוהבים לפזר מעל פירות יבשים או פטרוזיליה וכוסברה, הכל תלוי בטעם האישי שלכם.

בתיאבון – صحة وهنا! סַֿחַה וּהַנַא!

 

זוכרים את הפוסט שלנו של טעויות נפוצות בערבית?

דווקא פה זה בדיוק הזמן להזמין אורחים לארוחת מַקְלוּבֶּה ולברך אותם בברכת אַהְלַא וּסַהְלַא – המארח צריך לברך ולומר: בתיאבון – صحة סחַה, יש להשיב: גם לך – على قلبك עַלַא קַלְבַּכּ!

איך יצא לך המתכון?

 

תגובות

להרשמה לקורס קוראים וכותבים ערבית בחינם והצטרפות לאתגר, מלאו פרטים: