כל מה שרצית לדעת על הרמדאן | ללמוד ערבית מדוברת ותרבות

חודש רַמַד’אן (رَمَضَان) כבר בפתח, והאווירה מתמלאת בציפייה ובאור. זו ההזדמנות המושלמת להכיר את המשמעות והמנהגים של החודש המיוחד הזה, ולהעמיק את הידע שלכם בערבית מדוברת.

אנחנו מזמינים אתכם לצפות בסרטון המרתק של המורה שלנו, מאי ערו, מתוך פעילות של מועדון נאדי (نادي). בסרטון, מאי מספרת על הרמדאן, על המשמעות שלו למוסלמים, ועל המנהגים הייחודיים לחודש הזה. זוהי הזדמנות נהדרת לא רק ללמוד על התרבות, אלא גם לשפר את הערבית המדוברת שלכם!

רוצים ללמוד ולתרגל ערבית כל שבוע? נסו את נאדי – מועדון ללימוד ערבית עם קהילה תומכת שידאג שכל שבוע תתרגלו את הערבית שלכם. לפרטים והצטרפות למועדון ערבית מדוברת שבועי >>

 

הסרטון שילמד אותך ערבית מדוברת (וגם על רמדאן)

לשמוע את מאי ערו מספרת על הרמדאן זו לא רק הזדמנות ללמוד, אלא גם לתרגל את ההאזנה שלכם לערבית מדוברת. שימו לב למילים וביטויים בערבית שמאי משתמשת בהם, נסו לזהות את המילים בערבית, לפענח את המשמעות שלהן, ולהעשיר את אוצר המילים שלכם.

 

מהו חודש הרמדאן?

רַמַד’אן (رَمَضَان) הוא החודש התשיעי בלוח השנה המוסלמי (תַקְוִים הִגִ’רִי – تقويم هجري), והוא נמשך כ-30 יום. זהו חודש קדוש (שַהְר מֻקַדַס – شهر مقدس) למוסלמים, המאופיין בצום (סִיַאם – صيام), תפילה (סלַאה – صلاة), צדקה (זַכַּאה – زكاة) והתבוננות פנימית.

הצום, שנמשך מעלות השחר (פַגְ’ר – فجر) ועד שקיעת החמה (מַעְ’רֵבּ – مغرب), כולל הימנעות מוחלטת מאוכל (אַכְּל – أكل), שתייה (שֻרְבּ – شرب), עישון (תַדְחִ’ין – تدخين) ואפילו נטילת תרופות (דַוַאא’ – دواء). מעבר לאתגר הפיזי, הצום הוא גם הזדמנות לנקות את הנפש ולהתחייב למעשים טובים – לעזור לנזקקים (פֻקַרַאא’ – فقراء), להיות אנשים טובים יותר ולהתחבר לרוחניות.

 

סחור (سحور) ואִפְטַאר (إفطار) – בין תחילת הצום לסיומו

את הצום היומי מתחילים בארוחה קלה לפני עלות השחר שנקראת סחור (سحور). זו ארוחה קטנה ומזינה שמעניקה לגוף אנרגיה לשעות הצום הארוכות.

בסיום היום, עם שקיעת השמש, מגיע הרגע לשבור את הצום בארוחה חגיגית – אִפְטַאר (إفطار). המסורת היא להתחיל עם תמרים (تمر) ומים (מַאא’ – ماء), ממש כפי שנהג הנביא מוחמד, ולאחר מכן לעבור למנות עשירות ומשפחתיות.

בסרטון, מאי מספרת כיצד בארוחות האיפטאר אפשר לראות מאכלים מסורתיים ומיוחדים, שמגיעים לשולחן רק במהלך חודש הרמדאן.

 

 

מה עושים אם לא יכולים לצום?

לא כל אחד יכול לצום. ילדים (אַוְלַאד – أولاد), נשים בהריון (חַאמֶל – حامل), חולים (מַרְדַאא’ – مرضى) ואנשים מבוגרים (כְּבַּארֵסֵן – كبار السن) פטורים מהמצווה.

מאי מסבירה בסרטון שכאשר לא ניתן לצום, עדיין אפשר להשתתף ברוח הרמדאן על ידי האכלת אדם נזקק במקום, וכך לקחת חלק במצוות הצדקה (זַכַּאה – زكاة) והערבות ההדדית של החודש הקדוש.

 

אווירת הרמדאן: מחירים, טלוויזיה ומה שביניהם

הרמדאן מביא איתו גם אווירה ייחודית: סדרות טלוויזיה מיוחדות (מֻסַלְסַלַאת – مسلسلات), פרסומות מרגשות (אִעְלַאנַאת – إعلانات) ורחובות מוארים בעיטורים ססגוניים (זִינֵה – زينة).

אך לצד האורות והאווירה החגיגית, יש גם אתגר כלכלי – בתקופה זו המחירים של מזון (טַעַאם – طعام) ומצרכים נוטים לעלות, מה שמקשה על משפחות רבות, במיוחד לארוחות האיפטאר המסורתיו

 

הרמדאן – חודש של נתינה

מעבר לצום ולהיטהרות פנימית, הרמדאן הוא גם חודש של נתינה (עַטַאא’ – عطاء) והגברת החמלה. המטרה האמיתית של הצום היא לחוות, ולו במעט, את תחושת הרעב (גֻ’וּע – جوع) והמחסור של מי שפחות ברי מזל – ולהגביר את הסולידריות החברתית.

ללמוד ערבית כל שבוע מועדון נאדי!

מועדון נאדי (نادي) מציע לכם שיעורי זום ומפגשי תרגול שיחה עם מורים מעולים, באווירה ידידותית ותומכת. רוצים לשפר את הערבית המדוברת שלכם וללמוד על המסורות המרתקות של העולם הערבי?

הצטרפו אלינו עוד היום! להצטרפות למועדון הערבית >>

רמדאן כרים לכולם!
שיהיה חודש של אור, נתינה והתחדשות. נתראה במועדון נאדי!

תגובות

להרשמה לקורס קוראים וכותבים ערבית בחינם והצטרפות לאתגר, מלאו פרטים: