המרק של המטבח הערבי – מתכון למלוחיה נהדרת

נכון, יום שישי, (יוֹם (א)לגֻ’מְעַה – يوم الجمعة) הוא יום מושלם לבישול (طَبْخ – טַבְּח׳) אוכל מסורתי, (אַכְּלֶה תַקְלִידִיֶה – أكلة تقليدية) אבל את המתכון הבא אפשר לאכול בהנאה בכל יום בשבוע. היום אנחנו עושים כבוד למרק מיוחד במינו ששייך למטבח הערבי המפואר ומקורו ממצרים – לא אחר מאשר מרק המְלוּחִיֶה!

המְלוּחִיֶה הוא מרק שעשוי מזן מיוחד של צמח בר שנקרא מְלוּחִיֶה, המרק נחשב מצד אחד למזון יוקרתי בשל ההיסטוריה והפולקלור המיוחס לו ומצד שני למזון עניים כי את העלים אפשר ללקט בשדה חינם אין כסף. לעלים שקוטפים או קוצצים מוסיפים בשר או עוֹף (جاج – גַ׳אג׳) עם תערובת תבלינים (توابل – תַוַאבֶּל). אפשר לאכול את המרק בעצמו עם לחם בצד או אפילו על מצע של אורז (رُزّ- רֻז) או קוסקוס. הטעם של מרק המְלוּחִיֶה הוא בין מריר לחמוץ והמרקם שלו הוא רירי וצמיגי, מזכיר במעט את הבמיה – טעם שאוהבים או שונאים, בדרך כלל אין באמצע.

מתכון שעושה כבוד למטבח הערבי

איך מכינים מרק (شورَبة – שוֹרַבַּה) מְלוּחִיֶה בבית?

אנחנו מגישים לפניכם את הגרסה הצמחונית-טבעונית אך למעוניינים להוסיף בשר יש להוסיף את הבשר לאחר בישול בנפרד למרק בשלב 6 של המתכון, לאחר שהעלים של המְלוּחִיֶה הגיעו לרתיחה. אם בוחרים נתח בשר כדאי לפרוס לרצועות דקות ולטגן את הבשר מראש ואם בוחרים עוף, יש לצלות היטב את העוף ולהגיש אותו מפורק ללא העצם, מעל המרק.

מתכון למרק מְלוּחִיֶה קלאסי

מרכיבים (مُكَوِّنَات – מֻכַּוִנַאת):

  • 1 ק”ג עלי מְלוּחִיֶה
  • 1 בצל 
  • 4 כפות שמן זית (زيت زتون – זֵית זַתוּן)
  • ראש שום קלוף – גודל בינוני 
  • 1 לימון (ليمون – לַיְמוּן)
  • חצי צרור כוסברה קצוצה
  • 1 עגבניה קטנה 
  • ליטר ציר לבחירתכם – ציר בקר או ציר עוף
  • 1 כף פפריקה 
  • מלח
  • פלפל

מילים בערבית מדוברת מהמטבח הערבי

 

אופן ההכנה:

  1. שוטפים היטב את העלים ומפרידים אותם מהגבעולים – חשוב לנקות את העלים היטב משום שחול נוטה להידבק לעורקים של העלה.
  2.  מייבשים את העלים וקוצצים אותם היטב – או בסכין גדולה למיומנים או במעבד מזון.
  3. ממלאים סיר בינוני בציר שבחרתם וסוחטים לתוכו לימון.
  4. מרתיחים את הציר ורק אז מוסיפים את העלים לתוכו. 
  5. בינתיים. מועכים שום ומערבבים עם כוסברה, שמן, פפריקה, עגבניה קצוצה ובצל קצוץ.
  6. אחרי שהעלים רתחו לבד כ-20 דקות מוסיפים את שאר המרכיבים שערבבנו יחד.
  7. מבשלים עוד כחצי שעה, טועמים ומתקנים עם מלח ופלפל לאיזון מושלם של המרק.
  8. מזמינים חברים (صحاب – סְֿחַאבּ) או משפחה ונהנים!
  9. בתיאבון – صَحّْتِين – סַֿחְّתֵין

הטיפ שלנו הוא לצלות פיתה בתנור עם שמן זית מעל ולהכין מעין קרוטונים מפיתה – משדרג את המְלוּחִיֶה ומוסיף קראנצ’!

 

לגלות תרבות ערבית מרתקת

נהנתם מהמרק? השאיר טעם של עוד?

בא לכם לגלות עוד מתכונים של המטבח הערבי?

יש לנו עוד הרבה לספר לכם!

קורס הערבית השלם של שפה1 הוא הרבה יותר מקורס ערבית מדוברת אונליין. הוא נותן לכם גם קונטקסטים תרבותיים ונותן לכם ביטחון לדבר ערבית שימושית ויום-יומית. דרך קטעי וידאו, שירים, סיפורי עם (ואפילו מתכונים מהמטבח הערבי), תכירו תרבות ערבית עשירה ותקבלו ביטחון לדבר בערבית.

נסו שיעור ראשון חינם: www.safa1.co.il

תגובות

להרשמה לקורס קוראים וכותבים ערבית בחינם והצטרפות לאתגר, מלאו פרטים: